De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

De leukste bonus die er is: 13e maand, eindejaarsuitkering of dubbel vakantiegeld

3 september 2024
Dertiende maand de leukste bonus die er is

Je ziet het wel eens in een vacaturetekst staan: je krijgt naast je salaris en andere extraatjes ook nog eens een ‘dertiende maand’. Maar wat is het precies? Het heeft niks met ongeluk te maken. Integendeel.

Over het getal 13 doen allemaal theorieёen de ronde. Eén ervan is dat het ongeluk zou brengen. Niks van geloven! Met een dertiende maand ben je alleen maar hartstikke blij. Wie wil er nu geen extra maandsalaris? Het is een mooi financieel extraatje aan het einde van het jaar. Al is het in de praktijk geen extra maandsalaris, maar zo’n 4 tot 8 procent van het jaarsalaris.

Wat is een 13e maand?

Het idee achter de dertiende maand is om werknemers extra te motiveren. Vooral rond de feestdagen. Dan hebben veel mensen natuurrlijk extra uitgaven. Zo hebben medewerkers het gevoel dat hun harde werk wordt erkend beloond. Voor werkgevers is het ook een middel om hun personeel aan het bedrijf te (ver)binden. De gedachte erachter is dat werknemers loyaler worden als ze weten dat ze een extra beloning kunnen verwachten.

Dubbel vakantiegeld

Niet overal heet de ‘13e maand’ de dertiende maand. In Nederland wel. Nederlanders noemen het ook eindejaarsuitkering. In Belgiё noemen werknemers het ‘dubbel vakantiegeld’. In sommige landen is de 13e maand verplicht door de overheid. Bijvoorbeeld in Armenië, Griekenland, Italië, Portugal en Spanje.

Het is goed te bedenken dat de eindejaarsuitkering geen recht is. Werkgevers in Nederland zijn niet verplicht om de 13e maand uit te keren. Veel bedrijven kiezen er echter wel voor om het aan werknemers uit te keren. Als onderdeel van de arbeidsvoorwaarden. Daarom is het goed je arbeidscontract goed en zorgvuldig door te lezen of je werkgever jouw wel of niet een dertiende maand geeft. Zo kan je ook kijken welke voorwaarden er aan verbonden zijn.

Variant

Werkgevers kunnen er ook voor kiezen om variant van de 13e maand aan hun werknemers te geven.

• Winstdeling: een bonus op basis van de winst die het bedrijf heeft gemaakt.

• Individuele prestatiebonussen: een bonus op basis van individuele prestaties van de werknemer.

De 13e maand en belasting

Een 13e maand is natuurlijk leuk. Het nadeel is echter dat de Belastingdienst ook een graantje wil meepikken van jouw bonus. Deze bonus valt onder bijzondere beloningen. Dat betekent dat er een hoger belastingtarief wordt gerekend. Dat hangt af van je totale jaarinkomen.

13e maand berekenen

Stel, je bent servicemonteur en verdient per maand 3000 euro bruto. Stel dat je in de hoogste belastingschijf valt, dan betaal je 49,5% belasting over je 13e maand. Netto houd je dan over: 3000 euro (3000 euro x 0.495) = 1515 euro.

Toch: een extraatje aan het eind van het jaar is altijd leuk! Krijg jij ook een 13e maand of een ander extraatje aan het eind van het jaar? Geniet van deze bonus!

Nog vragen over dit onderwerp? Benader gerust één van onze reeruiters

Gerelateerde artikelen

Brys breidt dienstverlening uit met interim-HR-werkzaamheden

Brys heeft haar dienstverlening uitgebreid met interim-HR-werkzaamheden. De interim-medewerkers staan klaar om bedrijven en organisaties bij te springen bij hun HR-vraagstukken. “Omdat we veel kennis hebben van het werkveld en de markt kunnen we bedrijven op een uitstekende manier helpen.” De mensen van Brys werven al personeel (sales, finance, office, marketing en HR) voor bedrijven […]

Lees artikel

Help, al mijn collega’s zijn op vakantie!

Hoogzomer op kantoor. De zon schijnt, de meeste collega’s op vakantie en jij zit hard te buffelen achter je computer. Hoe kan je die tijd goed besteden? Het kan natuurlijk zijn dat je het juist extra druk hebt als je collega’s op vakantie zijn. Hetzelfde werk moet gedaan worden door minder mensen. Maar het kan […]

Lees artikel
Kalende man is werkzaam als HR manager en is aan het communiceren met zijn collega

Wat doet een HR manager?

Als werving- en selectiebureau begrijpen we bij Brys dat het personeelsbeheer van essentieel belang is voor het succes van elke organisatie. HR managers spelen hierbij een cruciale rol door ervoor te zorgen dat het personeel tevreden en productief is. In deze blog werpen we een blik op wat een HR manager doet en waarom deze […]

Lees artikel